top of page
  • Writer's picturesspfvs

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ССПФВС



Медијима

Влади Републике Србије

Министарству просвете



ПРЕДМЕТ: Саопштење за јавност поводом трагичног догађаја у ОШ „Владислав Рибникар“


Изражавамо најдубље саучешће породицама жртава злочина почињеног у ОШ „Владислав Рибникарˮ у Београду, као и злочина почињених у селима Мало Орашје и Дубона, и осећамо потребу да укажемо јавности на узроке који су, по нашем мишљењу, довели до ове ужасне ситуације која је до скора била незамислива.


У потпуности подржавамо Иницијативу за заустављање урушавања образовног система Друштва за српски језик и књижевност Србије, Саопштење за јавност Удружења наставника музичке културе Србије и Предлоге ученика Прве београдске гимназије.


Вишедеценијско омаловажавање наставника од стране медија и родитеља и одсуство било какве подршке од стране Министарства просвете проузроковало је губитак ауторитета наставника и школе као институције и довело до повећања насиља у школама и све чешћих физичких напада појединих ученика и родитеља на децу и запослене у школи. Нажалост, правовремена реакција и заштита надлежних је изостала.


Намеће се питање - да ли би се ова трагедија догодила да су адекватно санкционисани ученици и њихови родитељи у претходним небројеним случајевима насиља у школама? Као у школи у Трстенику прошле године, када је један ученик је наставници енглеског извукао столицу, она пала на под, а друга два ученика то снимила мобилним телефоном и снимак пустили на друштвене мреже. Подсећамо шта је епилог тог случаја - само један од тројице ученика је у дисциплинском поступку прво искључен из школе, али „зато што школа није до краја испоштовала процедуру“ је искључење поништено.


Процедуре које постоје у садашњој законској регулативи онемугућавају било какву правовремену интервенцију од стране наставника, службеника обезбеђења и школског полицајца у оваквим и сличним кризним ситуацијама у школи. Скрећемо Вам пажњу на следеће чињенице, по важећим прописима:

- уколико се ученици потуку - наставник, службеник обезбеђења и школски полицајац немају право да физички регују и спрече их. Уколико би то урадили држањем или одгуривањем ученика, били би моментално суспендовани и кривично гоњени;

- уколико се деси случај крађе - наставник, службеник обезбеђења и школски полицајац немају право да претресу ученика. Уколико би то урадили, били би моментално суспендовани и кривично гоњени;

- уколико ученик или родитељ физички нападне наставника - запосленог у школи, или службеника школског обезбеђења, они немају право да се бране физичком силом, јер би били суспендовани и кривично гоњени;


Српски савез професора физичког васпитања и спорта је препознао многобројне проблеме у сфери безбедности у школском систему које се тичу не само насиља, наркоманије и хулиганизма, већ и одсуства разрађених протокола за разноврсне кризне ситуације као што су земљотреси, поплаве, епидемије, пожари итд.


Због тога смо у сарадњи са Институтом за националну и међународну безбедност организовали и одржали фебруара ове године I национални симпозијум на тему „Управљање безбедношћу – ванредне ситуације и насиље у образовно-васпитним установама Републике Србије“, на који представници МП нису дошли, иако су били уредно позвани.


Такође, годинама уназад истичемо потребу за искоришћавањем васпитног потенцијала предмета физичко и здравствено васпитање (ФЗВ) у циљу превенције насиља у школама. Покренули смо Иницијативу за унапређивање наставе ФЗВ у којој образлажемо потребу за свакодневним физичким активностима ученика ради побољшања здравственог стања и превентивног утицаја у спречавању насиља и негативних образаца понашања.


Усвојене Закључке са предлозима мера са Симпозијума и образложену Иницијативу за унапређивање наставе физичког и здравственог васпитања проследили смо Министарству просвете 28. марта 2023. заједно са захтевом за састанак. Кабинет Министарства просвете до данас није одговорио на наш захтев.


У међувремену је Министарство просвете иницирало измене основних закона у образовању у циљу ефикаснијих решења која се односе на смањивање, односно престанак насиља у установама образовања и васпитања и заказало јавну расправу, али, нажалост, касно.


Сматрамо да је садашњи кабинет Министарства просвете први који је, после дуго времена, препознао проблем, ставио га на разматрање и покушао да га реши, као и да је најмање крив за тренутну ситуацију. Међутим, по предлогу измена који смо видели у јавној расправи, очигледно је да нису препознали суштину проблeмаа то су лоше и предуге процедуре и неприхватљива санкциона политика које онемогућавају кажњавање изгредника и подстичу друге ученике на исто.


Имајући у виду све горе наведено, захтевамо од надлежних следеће:

- вратите васпитну улогу школи, поставите јасна правила и санкције за оне који их не поштују и пустите нас да их примењујемо за добробит наше деце;

- поставите јасне критеријуме оцењивања који важе за све ученике једнако, онемугућите родитеље да врше притисак на наставнике, да се мешају у наставни процес, да захтевају одличне оцене за своју децу по сваку цену и доводе у сумњу стручност наставника, јер нису квалификовани за то;

- забраните емитовање непримерених садржаја на националним фреквенцијама усред бела дана, већ само на кабловској ТВ и то после поноћи, као у свим цивилизованим земљама;

- онемогућите објављивање и доступност садржаја који промовишу насиље и изопаченост на интернету;

- обезбедите Школски програм на медијима са националном фреквенцијом, у складу са Законом.

- престаните да штитите деликвенте и сместите их у одговарајуће институције, а не у школе, јер једино на тај начин можемо заштитити остале ученике, а њима пружити шансу да се уз стручан рад и надзор рехабилитују.

- родитељи малолетних деликвената морају да сносе пуну правну одговарност за поступке своје деце.

761 views

Recent Posts

See All
bottom of page