top of page
  • Writer's picturesspfvs

Предлог стратегије развоја образовања и васпитања у РС до 2030. године


Министарство просвете, науке и технолошког развоја је ставило на увид јавности Предлог стратегије развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године и организовало Јавну расправу о Предлогу стратегије у периоду од 19. фебруара до 10. марта 2021. године. Српски савез професора спорта и физичког васпитања је уложио неколико примедби и предлога који се односе на предмет физичко и здравствено васпитање, које можете погледати у наставку текста.


 

У питању је следеће :

1. У предлогу Стратегије образовања је потпуно је занемарен здравствени статус деце и омладине. Веома је важно, нарочито сада, у актуелним ванредним епидемиолошким условима, да се у Стратегију интегрише као приоритет УНАПРЕЂИВАЊЕ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАТУСА ДЕЦЕ и да се дефинишу начини реализације.

Нигде у предлогу стратегије нема овако дефинисаног циља: обезбеђивање здравог окружења за реализацију образовно-васпитног процеса и развијање здравих стилова живота. Мислимо да је неопходно да, после дужег низа година у којима доминира седентарни начин живота, неправилна исхрана и недовољна физичка активност, а поготово данас, у условима пандемије вируса Ковид 19 и интензивирања дигитализације у образовању, обезбедимо ученицима могућност свакодневне физичке активности у складу са препорукама Светске здравствене организације.


2. Потпуно су избачени циљеви из претходне стратегије који недостају новом предлогу, чиме се ствара дисконтинуитет и потиру све предузете мере у претходном периоду (2010-2020) :

- развијање и практиковање здравих животних стилова, свести о важности сопственог здравља и безбедности, потребе неговања и развоја физичких способности;

- развијање компетенција за сналажење и активно учешће у савременом друштву које се мења;

- пун интелектуални, емоционални, социјални, морални и физички развој сваког детета, ученика и одраслог, у складу са његовим узрастом, развојним потребама и интересовањима;


3. У стратегији се уопште не спомиње настава Физичког и здравственог васпитања већ се фаворизује школски спорт.


Потребно је да се у стратегији пажња преусмери са школског спорта на наставу ФЗВ и ваннаставне активности физичког и здравственог васпитања, а истицање такмичења у области школског спорта треба заменити квалитетном реализацијом школских спортских секција.


Термин школски спорт се користи за ваннаставне активности у виду такмичења на школском и међушколском нивоу, који обухвата мање од 20% ученичке популације, и само је мањи део ПНУ Физичког и здравственог васпитања у школама. Не сме се занемарити значај и потребе 80% ученика којима је једина физичка активност она на часовима ФЗВ.


Циљ наставе ФЗВ нису такмичења, већ је "унапређeње физичких способности, моторичких вештина и знања из области физичке и здравствене културе, ради очувања здравља и примене правилног и редовног физичког вежбања у савременим условима живота и рада“ (ПНУ ФЗВ).


Обезбеђивање свакодневне физичке активности по принципу 3+2 (3 часа ФЗВ и 2 школске спортске секције) у основној школи и 2+3 у средњој школи.


Формирањем Школске спортске секције (предвиђена активност у Акционом плану: Израда Стручног упутства за формирање спортских секција на нивоу школа; Мера 1.1.3 Подршка образовно-васпитним установама у јачању васпитне функције) обезбедили бисмо већем броју ученика да се баве оном физичком активношћу за коју се определе.


Усклађивањем Програма школског спорта и спортских активности, Програма слободних активности и Програма сарадње са локалном самуправом у оквиру Школског програма обезбедили би 2 (3) додатне организоване физичке активности.


4. Потребно је указати на велики потенцијал Физичког и здравственог васпитања у оквиру ојачане васпитне функције образовно-васпитних установа (део Општи циљ 1), кроз реализацију и интензивирање наставних и ваннаставних садржаја.


Да видите цео предлог измене и допуне ССПФВС кликните на ПРЕДЛОГ измена и допуна Стратегије РОВ у РС 2020-2030.

294 views

Recent Posts

See All
bottom of page