top of page
Writer's picturesspfvs

Коначно комплетиран систем праћења физичког развоја и развоја моторичких способности ученика

После више од седам година (2017/18.) од како је реформисан Систем праћења физичког развоја и развоја моторичких способности ученика основних и средњих школа, коначно је завршена и дигитална платформа (софтвер) за праћење истог.


Платформа ЗДРАВИТАС - здравље и виталност је урађена у сарадњи Министарства просвете, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Факултета организационих наука и Факултета спорта и физичког васпитања у Београду .


Праћење физичког развоја и моторичких способности ученика, према Програмима наставе и учења физичког и здравственог васпитања, спроводи се у свим основним школама у Републици Србији од 2017. године, а од 2018. године и у свим средњим школама у Републици Србији (Приручници за праћење физичког развоја и моторичких способности у настави физичког и здравственог васпитања за основне и средње школе доступни су на званичној интернет страници Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Завода за унапређивање образовања и васпитања).


У периоду од 30. септембра до 11. новембра 2024. биће организована онлајн обука за све наставнике разредне наставе и физичког и здравственог васпитања у организацији Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања.


Примена комплетираног Система праћења физичког развоја и развоја моторичких способности ученика основних и средњих школа има за циљ:

  • да ученици добијају повратне информације о сопственом статусу моторичког и физичког развоја

  • да наставници на основу добијених резултата дају препоруке и савете ученицима за побољшање или очување тренутног нивоа моторичких способности

  • да се ученици током тестирања образују и разумеју значај физичке активности и моторичких способности за сопствено здравље

  • да се родитељи упознају са наведеним резултатима, препорукама и саветима

  • стварање базе података на основу Националног извештаја за научно-истраживачка проучавања различитих проблема (биолошких, антропометријских, моторичких, физиолошких и др.) деце и младих и проналажење решења за исте.


Поводом разних нестручних коментара од стране некомпетентних лица, који су се појавили у медијима последњих дана погледајте коментар потпредседника нашег Савеза објављеног на порталу листа Данас кликом на Коментар


725 views

1 Comment


sfollys69
Oct 03

Обезбедите и подршку за разредне старешине кад је еID у питању. Није довољно да обучите само наставнике физичког, када укључујете у процес и разредне старешине. Или ће Министарство по старом добром обичају само да дода још једну неплаћену додатну обавезу за информатичаре?

Like
bottom of page