top of page
  • Writer's picturesspfvs

Иницијатива за заустављање урушавања образовног система


Позивамо све чланове Савеза и чланове свих струковних организација наставника запослених у образовном систему Републике Србије да се својим потписом путем линка испод придруже Иницијативи за заустављање урушавања образовног система које је покренуло Друштво за српски језик и књижевност Србије



Напомена: Потписивање иницијативе трајаће од 5. маја до 10. маја 2023. године у 8.00 часова.

Након потписивања иницијативе, управа Друштва за српски језик и књижевност Србије предаће овај документ на писарници Министарства просвете и Народне скупштине Републике Србије.


Иницијатива за заустављање урушавања образовног система

  1. Забранити све ријалити и друге програме у медијима који пропагирају насиље и неморал, чиме вређају достојанство човека и штетно утичу на формирање личности.

  2. Забранити средствима јавног информисања да у било којој форми преносе експлицитне представе насиља и увредљиве садржаје.

  3. Санкционисати све који на друштвеним мрежама и у другим медијима користе говор мржње, подстичу и одобравају насиље у школама.

  4. Појачати психолошко-педагошку подршку ученицима.

  5. Смањити оптерећење наставника административним процедурама како би били усредсређенији на васпитно-образовни рад.

  6. Преиспитати све законске акте који отежавају правовремено и функционално изрицање васпитно-дисциплинских мера ученицима.

  7. Подићи статус и углед просветног радника као темеља просвећеног и демократског друштва.

105 views
bottom of page