top of page
  • Writer's picturesspfvs

Састанак представника ССПФВС и МПНТР 07.09.2018.

У среду, 07.09.2018, на иницијативу Српског савеза професора физичког васпитања и спорта (ССПФВС), у просторијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије (МПНТРС) одржан је састанак представника ССПФВС и МПНТРС на тему актуелних проблема у настави физичког и здравственог васпитања.

Савез су представљали проф. др Драгољуб Вишњић, председник, др Мирослав Марковић, потпреседник, мр Горан Петровић, члан председништва, проф. др Ивана Милановић и проф. др Снежана Радисављевић Јанић, а МПНТР помоћница министра Весна Недељковић и саветник министра др Александар Пајић.


Дневни ред је био следећи :

1. Упознавање представник МПНТР са закључцима Летње школе 2018

2. Плаћање реализације 0,5 часа ОФА у 5. и 6. разреду ОШ

3. Реализација зимовања и летовања ученика

4. Примена новог Програма наставе и учења за гимназије у средњим стручним школама

5. Разно


1. Представницима МПНТР су предати закључци усвојени на Летњој школи 2018 у писаној форми, које ће Министарство узети у разматрање.

2. Представници Министарства су заступали став да 0.5 часа ОФА улази у норму непосредног рада са ученицима до 24 часа, с тим што су директори у обавези да смање остале активности које улазе у распон 20-24, у складу са упутством министра бр. 610-00-1062/2017-07 од 28.08.2017.

Представници Савеза су заступали став да је норма наставника у одељењима 5. и 6. разреда ОШ 3,5 часа, односно 2 + 1,5 часа ОФА, и да ће обавити консултације и тражити правно тумачење поводом тог питања од свих релевантних ихституција.

3. Договорено је да се за МПНТРС сачини предлог Правилника о организацији летовања и зимовања - активности у природи од стране Савеза, како би Стручна већа и Стручна удружења била носиоци ових активности у школама.

4. Представници Министарства су су прихватили предлог Савеза да се нови Програм наставе и учења Физичког и здравственог васпитања за гимназије примени у средњим стручним школама , уз одређене модификације везане за специфичности профила. Договорен је наставак сарадње у вези стручних питања.

5. Представници Министарства су прихватили предлог Савеза да се ураде референтне вредности праћења физичког развоја и моторичких способности за средње школе и упутили представнике Савеза на сарадњу са ЗУОВ-ом по том питању.



199 views

Recent Posts

See All
bottom of page