top of page
  • Writer's picturesspfvs

Успешно завршена Летња школа - донесени закључци

Updated: Sep 20, 2018

Летња школа педагога физичке културе 2018 , одржана на Мокрој Гори 24-26.08.2108. је успешно завршена. Учесници , њих преко 130, су на крају донели закључке, који се тичу актуелног стања у настави физичког и здравственог васпитања. Закључци ће бити уграђени у платформу Српског савеза професора физичког васпитања и спорта за даље преговоре са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, са циљем унапређивања наставе ФВ и њеног положаја у просветном систему.

Погледајте Закључке ...

СРПСКИ САВЕЗ ПРОФЕСОРА ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА И СПОРТА

ЗАКЉУЧЦИ

СА ЛЕТЊЕ ШКОЛЕ ОДРЖАНЕ 24-26.8.2018. НА МОКРОЈ ГОРИ

НАСТАВА ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА ОРИЈЕНТИСАНА КА ИСХОДИМА УЧЕЊА

1. Реализацију свих организационих облика наставе физичког и здравственог васпитања и обавезних физичких активности могу обављати искључиво професори физичког васпитања.

  1. У складу са важећим Планом наставе и учења прописаним од стране МПНТР, обезбедити финансирање редовне наставе ФЗВ (72 + 54 часа ОФА) за наставнике у 5. и 6. разреду ОШ у потпуности, у склопу предвиђене норме часова за наставнике физичког и здравственог васпитања ( нема законских основа да један део норме (36 часова) буде плаћен, а преосталих 18 часова не, и оваква пракса је преседан учињен само на штету наставника ФЗВ, док су сви остали предметни наставници плаћени за свој рад у пуном обиму).

3. Неопходно је усагласити законска решења и омогућити рад предметних наставника ФЗВ у трећем и четвртом разреду ОШ, као и адекватном регулативом омогућити локалним самоуправама додатно финансирање наставе физичког васпитања вођене од стране предметних наставника .

4. Кроз дефинисање исхода и циља предмета истаћи значај физичког васпитања у целоживотној перспективи и његов допринос очувању и унапређивању здравља и формирању здравих животних навика и социјалних вештина ученика, са нарочитим акцентом на оне који нису обухваћени системом аматерског и професионалног спорта.

5. Кроз програм наставе и учења усмерити наставу на међупредметно повезивање- корелацију, као и на исходе и компетенције.

6. У недељним распоредима избегавати двочас, јер се на тај начин деци ускраћује могућност да имају активност три пута у фоку седмице.

7. Програм рада у средњим стручним школама треба додатно усагласити са програмом наставе и учења у гимназијама.

8. Увођење Изборних програма у гимназијама сматрамо позитивним кораком и великим напретком у развоју ученичких компетенција и међупредметног повезивања, али је очигледно да је конципирање модула сачињено тако да фаворизује поједине предмете, док већину маргинализује. Недопустиво је да поједини предметни наставници могу да предају модуле у три ИП (психологија, биологија) , а већина само у једном (физичко васпитање, историја, филозофија, страни ј., ликовна к., музичка к....). Захтевамо да се исправи овакав концепт и омогући се предавање још најмање једног модула у неком од изборних предмета наставницима ФЗВ за које поседујемо компетенције (Појединац, група, друштво и Примењене науке 1).

ОРГАНИЗАЦИЈА ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА

Неопходно је иницирати доношење адекватних аката који ће омогућити прецизну реализацију наставе ФЗВ и отклонити све недоумице :

📷 Правилник (упутство) о асистенцији и помагању у настави физичког и здравственог васпитања

📷 Правилник (упутство) о реализацији наставних и ваннаставних активности (курсним облицима рада)

📷 Правилник о реализацији недеље школског спорта

📷 Правилник о реализацији школских спортских такмичења

📷 Правилник (норматив) о стандардизацији објеката, справа и реквизита у настави ФЗВ

ШКОЛСКИ СПОРТ / ШКОЛСКА СПОРТСКА ТАКМИЧЕЊА

1. Школским спортом и међушколским спортским такмичењима могу се бавити искључиво професори физичког васпитања и спорта. Недопустиво је и противзаконито омогућавање обављања било каквих спортских активности унутар школе, као и учествовање у организацији и извођењу међушколских спортских такмичења од стране лица која немају адекватно академско звање прописано законом.

2. Школски спорт и међушколска спортска такмичења јесу део система такмичења из појединачних наставних предмета које прописује МПНТР и треба у потпуности вратити под надлежност Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у свим сегментима организације, извођења и доношења прописа.

Због преплитања надлежности Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства омладине и спорта и Министарства здравља долазило је до многих про-блема који и данас постоје а највећи су : противзаконито систематско и дугогодишње проширивање листе спортова у међушколским такмичењима са спортовима који нису предвиђени наставним планом и програмом, што је довело до увођења лица са неаде-кватном школском спремом у организацију и извођење међушколских такмичења и одсуства наставника са истих и стварање паралелних структура и документације.

3. Распоред за 40- часовну недељу наставницима физичког васпитања треба да обухвати више часова за такмичења.

4. Избор спортова који постају део система школског спорта у Републици Србији морају бити у складу са програмом наставе и учења ФЗВ ( програмом рада ФВ ).

5. Обезбедити адекватан утицај Српског савеза професора физичког васпитања и спорта, као једине легитимне организације која заступа интересе струке за сва питања наставе ФЗВ приликом израде Стратегије развоја спорта у Републици Србији за наредних 10 година.

6. Обезбедити бесплатне лекарске прегледе ученицима средњих школа преко локалних савеза за школски спорт.

Укључити децу из Специјалних школа у систем школског спорта организовањем посебних активности, као и деце која раде по ИОП- у а налазе се у основним школам




113 views

Recent Posts

See All
bottom of page